Gesprekstechnieken: 3 veelgemaakte fouten tijdens een gesprek

Geschreven door: Loes

11 oktober 2021

WAT ZIJN GESPREKSTECHNIEKEN?

Betekenis gesprekstechnieken

Simpel gezegd zijn gesprekstechnieken gewoon de manier waarop je een gesprek voert terwijl je je bewust bent van het effect van het gesprek op de ander. Überhaupt wel handig als je beschikt over enige zelfreflectie natuurlijk, maar ook als je bijvoorbeeld moeilijke gesprekken moet voeren. Eerder schreef ik al een blog met 8 tips voor het voeren van moeilijk gesprek. Maar ik dwaal af. Of je nu extravert of introvert bent: iedereen kan wel eens een (opfris)cursus gesprekstechnieken gebruiken.

Want terwijl het voeren van gesprekken aan de orde van de dag is, gaat het nog erg regelmatig mis. Wat ik bedoel? Nou, ik heb 3 veelvoorkomende gespreksfouten op een rijtje gezet.

3 VEELVOORKOMENDE GESPREKSFOUTEN DIE JIJ OOK MAAKT

  1. Voor je beurt praten
    Of het nou uit enthousiasme is, onduidelijkheid of gewoon onwetendheid, maar wij mensen hebben de natuurlijk neiging om voor onze beurt te praten. Iemand te onderbreken omdat je vindt dat je toch echt even iets moet zeggen. En als het jezelf overkomt dan weet je hoe vervelend het is.
  2. Voeten richting de deur
    Wist je dat je lijf je vertelt dat je je ongemakkelijk voelt? Meestal heb je het niet eens in de gaten, maar als je weg wilt, wijzen je voeten onbewust al richting de deur. Niet echt leuk voor je gesprekspartner, of wel?
  3. Autobiografisch luisteren
    Niets is zo lastig als luisteren. En daarmee bedoel ik niet ‘gewoon’ zwijgen als een ander aan het woord is. Maar echt luisteren. Naar het verhaal van je gesprekspartner. Grote kans dat je namelijk wel één en ander opvangt van het verhaal. Maar tegelijkertijd ben je vooral bezig met wat jij wilt zeggen of gaat zeggen. Met een reactie die begint met ‘ik’.

Herkenbaar of niet? Pas als je weet wat je fout doet, kun je je gesprekstechnieken verbeteren. Een mens gebruikt gemiddeld 15.000 woorden per dag. Toch fijn als je er dan voor kunt zorgen dat je gezien wordt als een prettige gesprekspartner, of niet?

Omdat ik de beroerdste niet ben:

3 TIPS OM JE GESPREKSTECHNIEKEN TE VERBETEREN

1. Als iemand een verhaal vertelt, láát diegene vertellen
2. Wees je bewust van de stand van je voeten en richt je voeten niet richting de uitgang.
3. Praat alleen als je een vraag wilt stellen. Dat ‘dwingt’ je om beter te luisteren.

Denk je nu: ‘wat simpel’ en ‘dat ligt allemaal wel heel erg voor de hand’? Ja, dat klopt, maar simpel betekent blijkbaar niet makkelijk. Anders deden we dit niet zo regelmatig fout toch?

Door deze 3 tips in je achterhoofd te houden, word je je bewust van je automatische reacties en gedrag. Maar, hoe oefen je dan met deze voor de hand liggende tips? Nou, daar ik ook nog 3 tips voor.

3 CONCRETE GESPREKSTECHNIEKEN OM EEN GESPREK GOED TE LATEN VERLOPEN

  1. Bespreek/bedenk voor aanvang van het gesprek het doel.
    Wat wil je uit het gesprek halen? Welke boodschap wil je overbrengen? Bespreek op het eind van gesprek of alles behandeld is. En of je boodschap is overgekomen.
  2. Verduidelijk de situatie
    Merk je dat er tijdens het gesprek onduidelijkheden zijn of misverstanden ontstaan? Voer dan een metagesprek. Een metagesprek is een gesprek over het gesprek dat je voert. Het gaat niet over de inhoud van het gesprek, maar over de manier van communiceren. Je benoemt expliciet wat er niet klopt en bespreekt dat, bijvoorbeeld door te zeggen ‘Ik heb het gevoel dat we niet helemaal op 1 lijn zitten. Begrijp ik het goed dat jij het anders ziet?’ Op deze manier kunnen de verwachtingen over het gesprek bijgesteld worden.
  3. Hardop denken
    En dan last but not least, mijn persoonlijke favoriet; hardop denken. Hardop denken kan een gesprek weer op gang brengen. Denk maar eens aan een situatie waarin je niet meer wist wat je moest zeggen. Wat deed je toen? Niets en afwachten tot de stilte doorbroken werd? Of heb je misschien je gedachtes gedeeld? Door je gedachtes uit te spreken (bijvoorbeeld: ‘goh, ik had verwacht dat dit gesprek makkelijker zou zijn.’) creëer je openheid. Je gesprekspartner weet wat er in je omgaat en wil/kan daar op reageren. En voilà, je kunt verder met je gesprek.

Tegen het einde van het gesprek kun je even terugkoppelen naar het begin. Door het gesprek samen te vatten kunnen je bepalen of alle doelen gehaald zijn of dat er een vervolgafspraak gemaakt moet worden. Daarnaast kan in sommige gevallen kan het erg zinvol zijn een metagesprek te voeren over hoe je gesprekspartner het gesprek ervaren heeft.

Samenvattend

Goede gesprekstechnieken en effectieve communicatie zijn goed voor de relaties met de mensen om je heen. En dat is dan weer goed voor je algehele welzijn. Laat het me weten als ik je hiermee kan helpen. Vul het contactformulier als ik iets voor je kan doen.

PS: Schrijf je in voor de communicatie boost nieuwsbrief (als je dat nog niet hebt gedaan).

Geen zin om te bellen of te mailen, maar heb je wel zoiets van ’toch wel interessant’? Schrijf je dan in voor mijn nieuwsbrief. Je ontvangt dan onregelmatig een mail met tips, tricks en nuttige info die jouw helpen je persoonlijke communicatie in je voordeel te laten werken. Ik ga je niet spammen, je zit nergens aan vast en je kunt je gewoon weer uitschrijven. Hoe dan ook: schrijf je hier even in!

 
 
 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Loes | Communicatiestrateeg (@loesbroen)

Schrijf je in voor patronendoor-brekers