Je hoeft jouw passie niet te vinden. Die ben je namelijk niet kwijt.

Wat is jouw passie?

Even over het vinden van je passie hè… Wat roepen die woorden bij jou op?

Persoonlijk heb ik nogal moeite met dit soort kreten. Ik vind het een hype waarbij het woord passie te pas en te onpas wordt gebruikt. Veelal door (Instagram)coaches die erop hameren dat het belangrijk is dat je die passie vindt. Want zonder kun je niet gelukkig zijn.

Je wordt bedolven onder quotes en verwezen naar schrijvers van bestsellers die hun passie hebben gevonden. En dat is allemaal leuk en prima ter info en vermaak, maar daar hoort wel een kanttekening bij. Namelijk dat sommige mensen uitzonderlijk zijn. In intellect, doorzettingsvermogen, mindset. Noem maar op. Ze hebben een uitzonderlijk talent. En vaak is dat talent toevallig hun passie. En de meeste mensen zijn niet uitzonderlijk. De meeste mensen zijn gewoon doorsnee, middelmatig. En het streven naar die uitzonderlijkheid, in dit geval door het vinden van je passie, gaat hem niet worden.

Maar als jij je passie niet wilt vinden, zitten er veel coaches zonder werk. Dus ja, het blijft een terugkerend thema. Het verkopen van de illusie dat het vinden van je passie datgene is dat je gelukkig maakt.

Het vinden van je passie; wat betekent wat eigenlijk?

Het vinden van je passie impliceert dat je iets kwijt bent. Dat je iets moet gaan zoeken. Zonder te zoeken, zul je namelijk niets vinden. Maar juist in zoeken schuilt gevaar. Want waar moet je zoeken? Wat verwacht je te vinden? En wat als je die passie steeds maar niet vindt? Wat doe je dan? De druk van het moeten hebben van een passie is zo groot, dat het voornamelijk leidt tot een gevoel van tekortschieten als het maar niet weet te vinden.

Het resultaat van zo’n zoektocht is teleurstelling, twijfel en nog krampachtiger vasthouden aan de illusie dat je passie je gelukkig maakt. Passie is een doel op zich geworden. Terwijl het eigenlijk gewoon een middel is dat bijdraagt aan je algehele welzijn. Het draagt in ieder geval wel bij aan het financiële welzijn van iedereen die je deze illusie probeert te verkopen.

Deze kritische blog laat onverlet, dat ik zeker geloof in doen wat je leuk vindt. In ontdekken wat bij je past. Waar je blij van wordt. Waar je energie van krijgt. En dat geldt voor zowel je privéleven als je werkende leven.

De invloed van je woorden

Los van dit alles, is het wel zo dat je woordkeuze iets zegt over hoe je naar jezelf kijkt. En hoe je naar de wereld kijkt. Jouw woorden kunnen je versterken, maar ze kunnen je ook verzwakken. De kracht van je taalgebruik is enorm. En dat onderschatten we nog wel eens. Je non-verbale communicatie geeft al veel informatie. Denk aan de gebaren die je maakt, je lichaamshouding en de blik in je ogen. Maar woorden hebben veel impact. Alles wat je aan je woorden meegeeft zoals gevoel of beleving, versterkt of verzwakt de betekenis.

Om inzicht te krijgen in jouw eigen taalgebruik heb ik de Wat Zeg Je Nou Echt – Taalscan ontwikkeld. Met deze scan kom je erachter hoe je jouw taalgebruik voor je kunt laten werken. Wat de impact van je woorden is op je zelfbeeld en je wereldbeeld en welk verhaal je tegen jezelf vertelt. Dit inzicht helpt je om je zelfverzekerder te presenteren. Met meer zelfvertrouwen te spreken. En zorgt ervoor dat jij je krachtiger voelt in je communicatie.

Als voorbeeld: het ‘zoeken en vinden’ van je passie kan zorgen voor een zwaar gevoel. Doordat het idee ontstaat dat het er gewoon is en dat je niet gelukkig kunt zijn zonder. Maar wat nou als de vraag is: ‘Wat vind je leuk om te doen?’ Of ‘waar krijg je energie van?’ Deze vragen halen de lading weg en maken het minder groot en daarmee minder zwaar.

Drie tips om uit te vinden waar je energie van krijgt.

  1. Denk eens terug aan je kindertijd. En schrijf op wat je leuk vond om te doen. Wat je een goed gevoel gaf. Waar je blij van werd.
  2. Schrijf daarna op over welke onderwerpen jij met enthousiasme over praat. Welke woorden gebruik je dan? Welk gevoel krijg je daarbij?
  3. Schrijf een week lang op wat je gewoon leuk vindt om te doen.

Kijk na een week terug op wat je allemaal hebt opgeschreven. Het zal je verbazen wat eruit komt en waar je blij van wordt of werd. Doe hier vervolgens meer van! Wil je dit liever niet alleen doen? Of kun je wel wat ondersteuning gebruiken? Ik help je graag!

Overigens heb ik ook nog een blog geschreven over waarom woorden zoals mooi, passie en groei gevuld zijn met leegte. Misschien heb je er iets aan!

Neem contact met me op over het (niet) vinden van je passie

Zoek jij je passie? Als jij me vertelt wat er in je hoofd gebeurt, dan stel ik de juiste vragen. Neem vooral contact met me op! Je hoort zo snel mogelijk van mij!

Schrijf je in voor patronendoor-brekers