Wat is introvert zijn?
Volgens de Van Dale is de betekenis van ‘introvert’ in zichzelf gekeerd, weinig spraakzaam.
Om hier iets meer woorden aan te geven: introverte mensen zijn meer naar binnen gericht en laden op door alleen te zijn. Dat betekenit dat dat ze per definitie verlegen zijn. Maar het kost hen meer energie om zich in sociale gezelschappen te mengen.
In deze blog lees je hoe je als introvert, assertiever kunt worden en welke kenmerken van introvert zijn die je daarbij kunnen helpen. Belamgrijk om te onthouden als je al van alles hebt geprobeerd en denkt: ‘ja, ik heb al van alles gedaan maar blijf toch steeds in dezelfde valkuilen stappen’: De onbewuste invloed van je familiesysteem, kan invloed hebben op hoe we ons gedragen en voelen. Dat maakt ook waarom dit soort patronen zo lastig te doorbreken zijn. Maar gelukkig is niets onmogelijk.
Hoe je dan assertiever wordt als introvert?
Begin met het onderzoeken van je plek in het familiesysteem. Heeft alles en iedereen een plek? En klopt de ordening van die plek? Ik help je met de gratis checklist ‘sta jij op jouw eigen plek?’
Kenmerken introvert zijn:
In plaats van dat ik hier gewoon even ga opsommen wat je ‘beter’ moet doen, wil ik juist uitgaan van de krachten van introvert zijn die van pas kunnen komen bij het ontwikkelen van assertiviteit. Als introvert:
- ben je bedachtzaam en rustig;: Introverten hebben de gave van diepgaand denken. Deze eigenschap zorgt ervoor dat ze heel goed in staat zijn om na te denken over hun standpunt voordat ze spreken.
- nemen minder snel het woord en kunnen goed luisteren;: Het vermogen om goed te luisteren is een sterk punt van introverten. Luisteren naar anderen is een uitstekende manier om inzicht te krijgen in hun behoeften en standpunten, wat je helpt bij effectievere reacties.
- krijg je energie van alleen zijn;: Introverten kunnen goed alleen zijn en zijn daardoor minder afhankelijk van anderen. Ze hebben vaak genoeg aan hun eigen gezelschap
- observeer je liever;: Introverten observeren liever en hoeven niet zo nodig op de voorgrond te staan. Dit zorgt ervoor dat ze snel situaties doorgronden en mensen kunnen inschatten
Mooi rijtje van introverte kenmerken of niet? Hoe laat je als introvert deze kwaliteiten nou voor je werken? Hieronder beschrijf ik de stappen om assertiever te worden als introvert.
Zo kan je als introvert ook assertief worden:
6 stappen om als introvert assertief te worden.
Stap 1: Ken Jezelf – wat heb jij nodig?
Begin met jezelf beter te begrijpen. Onderzoek je eigen behoeften, wensen en grenzen, en ontdek welke thema’s belangrijk zijn om je voor uit te spreken.
Stap 2: Bouw zelfvertrouwen op
Zelfvertrouwen is de basis van alles en zeker van assertiviteit. Werk aan het vergroten van je zelfvertrouwen door afspraken met jezelf na te komen (bijv. als je zegt dat je gaat sporten, ga dan ook sporten), doe af en toe iets wat je eng vindt (ga bijv. alleen naar de bioscoop) en wees trots op dat wat je al hebt bereikt.
Stap 3: Oefen met (jouw) communicatie
Oefen actief luisteren en effectieve communicatie. Leer hoe je duidelijk en respectvol je gedachten en gevoelens kunt uiten, met inbegrip van het gebruik van ‘IK’-boodschappen. En, voor je gevoel misschien wat raar: maar communiceer meer dan nodig. Iedereen heeft het altijd druk en is met zijn eigen dingen bezig. Verwacht dus niet dat anderen spontaan zullen merken waar je mee bezig bent. Oefen bijvoorbeeld met het proactief informeren van collega’s over het één of het ander, ga een gesprek aan met een andere ouder bij de zwemles van je kind of stuur een keer een boze mail naar de klantenservice als je ergens niet tevreden over bent.
Stap 4: Leer nee zeggen
Een van de uitdagingen van assertiviteit is ‘nee’ zeggen wanneer dat nodig is. Oefen met het vriendelijk maar beslist afwijzen van verzoeken die je grenzen overschrijden.
Stap 5: Vier je successen
Sta stil bij je successen, hoe klein ze ook zijn. Het vieren van je assertieve overwinningen zal je zelfvertrouwen vergroten en je motiveren om door te gaan. En in het kader van communicatie en uit je comfortzone stappen: deel je successen ook eens online. Het voelt onwennig, onprettig en opschepperig maar that’s the point. Je wilt meer vertrouwd raken met het gevoel méér van jou te laten zien.
Stap 6: Blijf oefenen
Assertiviteit is een vaardigheid die tijd en oefening vergt. Blijf werken aan het ontwikkelen van assertief gedrag en wees geduldig met jezelf.
Wat ga jij als introvert doen om assertiever te worden?
Als introvert is het mogelijk om assertiever te worden. Jouw kenmerken, zoals goed kunnen reflecteren, geweldig kunnen luisteren, empathie en zelfbewustzijn, kunnen je helpen bij het ontwikkelen van assertieve communicatie. Met de juiste oefening en zelfvertrouwen (en wellicht coaching) kun je leren om voor jezelf op te komen op een respectvolle en effectieve manier. Assertiviteit is geen eigenschap die voorbehouden is aan extraverten; het is een vaardigheid die iedereen kan ontwikkelen, ongeacht hun persoonlijkheid. Dus, als introvert, wees niet bang om je stem te laten horen en je grenzen te bewaken. Je hebt alle tools die je nodig hebt om assertief te zijn.
In ons streven naar assertiviteit is het essentieel om te erkennen dat de manier waarop we met anderen omgaan diep geworteld kunnen zijn in ons familiesysteem. Systemisch werken, een benadering die de dynamiek binnen o.a. familiesystemen onderzoekt, onthult dat gedrag en communicatiestijlen vaak onbewust worden overgenomen uit het familiesysteem. (via deze link, lees je meer over systemisch werken trouwens) Het niet kunnen stellen van grenzen, jezelf wegcijferen en terughoudend zijn met zeggen wat je denkt en voelt kan voortkomen uit onbewuste patronen die in je familie zijn ontstaan waardoor jij van je plek bent gegaan. Als introvert kan het extra complex zijn om deze patronen te doorbreken, omdat introverten van nature vaak meer naar binnen gericht zijn. Systemisch werken kan je helpen om inzicht te krijgen in deze patronen en om bewustere keuzes te maken in je assertieve communicatie. Het is de manier om oude patronen te doorbreken en gezonde assertieve vaardigheden te ontwikkelen die je helpen om beter voor jezelf op te komen in elke situatie.
Om je een idee te geven: met de gratis checklist: ‘sta jij op jouw eigen plek?’ ontdek je op een praktische en laagdrempelige manier of jij op de juiste plek staat in je familiesysteem.