Taal creëert betekenis

De samenhang tussen taal, denken de de werkelijkheid

Filosofen wijzen al eeuwen op de samenhang tussen taal, denken en de werkelijkheid. Logisch, want jouw gedachtes bestaan omdat je ze woorden geeft. Jouw taal is bepalend voor je gedachtes. En je gedachtes creëren jouw werkelijkheid. Ben je er nog?

Mensen denken in tegenstellingen. In subject-object, actief-passief en in ratio-emotie. Er is altijd 1 kant van de tegenstelling die de overhand heeft. Die onze norm is. Voorbeeld: Mannen worden gezien en beschreven als subject, actie en rationeel. Terwijl vrouwen worden gezien als object, passief en emotioneel. Beide hoeven niet waar te zijn. Maar op deze manier creëert taal jouw werkelijkheid.

Het gaat dus over méér dan positief of negatief denken

Taal creëert betekenis, maakt onderscheid, categoriseert en identificeert. Iedere keer als je iets zegt, laat je (onbewust) zien hoe je naar de wereld kijkt. Door mensen bijvoorbeeld in te delen in categorieën zoals dik, dun, zwart, wit, ga je juist die verschillen meer opmerken. Je woorden worden concepten waarin je denkt. Door die concepten ga je associëren. En daardoor ontstaat je wereldbeeld.

Woorden die beelden/associaties oproepen zijn bijvoorbeeld volwassen vrouwen die worden aangeduid met ‘meisje’. Of mannen die als ‘jochie’ worden aangesproken. Geert Wilders die spreekt over de islamisering van Nederland. Maar ook het ‘oude mannennetwerk’, een ‘glazen plafond’ en zwarte piet.

Taal, macht en onbewuste overtuigingen

Doordat taal samenhangt met macht en onbewuste overtuigingen, is het van belang om je af te vragen wat je nou eigenlijk écht zegt. En in welke wereld je wilt leven. Ik wil niet zeggen dat het kiezen van de juiste woorden direct leidt tot een verandering van de realiteit, of tot een aanpassing van de aanwezige machtsstructuren. Maar het is wél interessant om te zien wat bewustzijn over je woorden, doet met jou en jouw werkelijkheid.

Als je inzicht en bewustzijn creëert over je taalgebruik, dan kun je jouw onbewuste overtuigingen veranderen. En daarmee je werkelijkheid aanpassen. Je kunt je krachtiger voelen. Zichtbaarder worden. Of je gewoon beter voelen.

Spreekt dit je aan? Kijk dan eens of mijn Wat Zeg Je Nou Echt – Taalscan iets voor jou is!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *