Miscommunicatie: de buurvrouw viel me aan

Miscommunicatie: het gevolg van de hond die mijn dochter beet

Een paar maanden geleden werd mijn dochtertje gebeten door de hond van de buren toen ze lekker op straat aan het fietsen was. Gierend van het lachen, wind door de staartjes in haren en zo hard mogelijk racen. So far, niks aan de hand. En ik weet nog dat ik dacht ‘wat heerlijk om haar zo ontzettend blij te zien.’

Op precies dat moment hoor ik iemand tegen me zeggen: ‘mag ik je even wat vragen?’ Ik kijk om, zie mijn buurman, zeg ‘ja natuurlijk’ en op hetzelfde moment hoor ik een oorverdovend gegil. De hond van de buren had het linkerbovenbeentje van mijn kind in zijn bek.
Ik was zo in shock dat ik niet meteen reageerde. Gelukkig liet de hond los, kon ik haar oppakken terwijl de buurmeisjes haar roze fietsje binnen neerzette, en gaf ik nog snel antwoord op de vraag van de buurman of we de auto konden verplaatsen. Dat vind ik nog steeds raar. Hoe kon ik daar nou nog mee bezig zijn? Vervolgens ben ik met mijn dochter naar binnen gegaan, waar ik zag dat haar been bont en blauw was van de beet en dat er een wondje was dat bloedde.

Lang verhaal kort:

  • ik heb eerst in paniek mijn man gebeld (die ik niet te pakken kreeg),
  • toen de huisartsenpost (waar de wachttijd 35 minuten was),
  • toen een vriendin die arts is (die aan het bijkomen was van een kater maar me gelukkig wel gerust wist te stellen) en
  • daarna weer de huisartsenpost (waar de wachttijd inmiddels 47 minuten was) om een paar uur later haar op de huisartsenpost te laten onderzoeken.

Oké, dit was niet superkort, maar wel wat er gebeurde.

Anyway, de huisarts adviseerde ons om een melding te maken van dit bijtincident bij de politie. Dat heb ik gedaan, de wijkagent kwam langs en de hondenbrigade zou nog contact opnemen met de buren.

EN DAT IS… WAAR HET ANDERS LIEP DAN VERWACHT en de miscommunicatie ontstond.

Het Vooreeeld Van Miscommunicatie

Met de wijkagent had ik besproken dat ik graag van tevoren wilde weten wanneer zijn collega’s bij de buren langs zouden gaan. Leek me wel handig om miscommunicatie en daarmee een burenruzie te voorkomen. Niemand heeft graag onverwachts de politie aan de deur (lijkt me). De wijkagent had een ‘mutatie’ gemaakt, zoals ie dat zo mooi noemde, waarop duidelijk ons e-mailadres stond met het verzoek ons te mailen.

Je raadt het vast: dit mailtje hebben wij nooit gehad en de politie is wél even langsgegaan: het recept voor miscommunicatie.

EN DAAR WAS DE BUURVROUW

Het gevolg van deze miscommunicatie

Mijn man en ik waren onderweg om onze dochter op te halen van haar schoolreisje. Ik was druk in gesprek, we steken een kruispunt over, stoppen in het midden voor een rood stoplicht en op de één of andere manier voel ik dat er iets gebeurt, maar tegelijkertijd krijg ik het ook niet helemaal mee. Dat gevoel van, je bent er wel maar ook weer niet, ken je dat?
Ik zie een kleine, boze vrouw voor me staan. Haar rechte, grijze pony die haar gezicht nog strenger maakt, trekt mijn aandacht omdat ik daaronder, op haar voorhoofd een grote, immens rode vlek/ader zie. En ik weet nog dat ik dacht: ‘goh, wat is dat een groot rood vlak, zou dat zijn omdat ze zo boos is?’Opeens hoor ik hoe haar woede op mij is gericht. Ze scheld me midden op een kruispunt keihard uit voor van alles en nog wat (ik zal het hier niet herhalen). En waar ik normaal mijn zegje wel klaar heb en zeker niet bang ben aangelegd, stond ik te trillen op mijn benen omdat ik zo was overvallen en niet kon verwerken wat er gebeurde. Duidelijk freeze in de fight, flight of freeze reactie. Nadat ik mezelf enigszins bij elkaar had geraapt, heb ik nog aangegeven dat ik haar man had ingelicht en dat werd beantwoord met ‘jij bent een leugenaar’, en ‘ik zou je kind maar bij mij uit de buurt houden’.

WAT HEB JIJ HIERAAN?

De 3 lessen die ik leerde door miscommunicatie

Behalve dat ik voelde dat ik dit verhaal graag kwijt wilde, heb ik me ook een paar dingen gerealiseerd (yes, hier komt het cliché ‘wat ik heb geleerd van deze miscommunicatie’) en ik hoop dat je er iets aan hebt:

1. Je kan op voorhand een (communicatie)proces nog zo goed bespreken, als het misgaat, dan heeft dit gevolgen. –> probeer deze gevolgen te beperken door toch altijd af te stemmen.
2. In een freeze registreer je niets en kan je niet reageren. –> als je niet kunt bewegen en niets kunt zeggen, probeer dat gevoel te herkennen en roep jezelf tot de orde.
3. Je kan geen gesprek voeren als één van beiden of als je allebei overmand wordt door emotie. –> blijf rustig, neem (letterlijk) afstand en kom er eventueel op een later moment op terug.

Maar wat mij betreft de allerallerbelangrijkste les: je kan nog zo goed voorbereid zijn op een situatie, processen bespreken/afstemmen, bepaalde talenten of skills hebben, de werkelijkheid is weerbarstig, zeker niet altijd maakbaar want miscommunicatie zit in een klein hoekje.

In deze situatie had ik heel graag geloofd in de maakbaarheid van het leven/de boodschap/het proces, maar dit was zo’n typisch geval van miscommunicatie: ‘het overkomt je en je kan er niets aan doen.’

Juist dat, vind ik dan ergens ook wel weer heel erg relativerend. Soms is stoppen met streven het beste wat we kunnen doen. Tegelijkertijd is een goede voorbereiding het halve werk (zoals met alles) en bepaalt je voorbereiding hoe je vervolgens met zoiets omgaat. Denk aan, het gesprek aangaan met de politie hierover, de buurvrouw aanspreken op haar gedrag en reflecteren op je eigen reactie en gedrag.

Non-verbale communicatie en miscommunicatie

De rol van non-verbale communicatie is onmisbaar in duidelijke communicatie. Jij hebt alleen controle over jouw reactie, over wat jij uitstraalt én daar kun je mee oefenen. Precies hierom heb ik het magazine Jouw houding, Jouw impact ontwikkeld voor elke vrouw die meer invloed en impact wil hebben op hoe ze overkomt. Zodat je niet onbewust onzichtbaar blijft.

➳ Een 25 pagina’s tellende e-magazine
➳ Met essentiële inzichten, kennis en oefeningen om je non-verbale communicatie aan te pakken
➳ Genoeg doordenkers om stil te staan bij het NU en hoe het anders kan
➳ Meer dan 50 anderen gingen je voor!

>>> Bestel hier snel jouw exemplaar aan zodat je eindelijk gezien en gehoord wordt, zodat niemand meer om je heen kan. <<< Nu voor slechts 9,95 (incl.btw). Dat is nog minder dan 1 Gin-Tonic.

Schrijf je in voor patronendoor-brekers