HET BELANG VAN POSITIEF TAALGEBRUIK
De impact van jouw taalgebruik
De invloed van je taalgebruik op een ander (en op je zelf) is groot. Toch staan we daar zelden bij stil. Juist daarom, ligt de focus van de communicatietrajecten van Jouw Communicatiebureau op jouw taalgebruik. Taal, de woorden die je kiest en de context waarin je ze gebruikt roept emoties op. Positief taalgebruik zorgt bij jezelf voor een gevoel van zelfverzekerdheid. Bij de ander roept dat veiligheid en vertrouwen op.
DE MANIER WAAROP VOLWASSENEN TEGEN KINDEREN PRATEN
Hoe werd er tegen jou gepraat toen je nog een kind was? Weet je dat nog? Als er door de volwassenen in je omgeving voornamelijk negatief tegen je werd gepraat, dan is de kans groot dat die woorden nog door je hoofd spoken. En dat ze een bepaald gevoel bij je oproepen. Misschien een gevoel van machteloosheid. Teleurstelling. Of verdriet.
De manier waarop volwassenen praten tegen (hun) kinderen heeft grote impact. Negatief taalgebruik is schadelijk en belemmert het zelfvertrouwen en de emotionele ontwikkeling van een kind. En dit heeft weer gevolgen voor de volwassene die het kind wordt. Hoeveel mensen ken jij die hard zijn voor zichzelf? Die tegen of over zichzelf zeggen dat ze ‘iets toch niet kunnen’ of dat ze ’toch niets voorstellen’? Die onbewust worden gedreven door angst en onzekerheid?
JE BREIN ONTHOUDT MAKKELIJKER NEGATIEVE DAN POSITIEVE GEBEURTENISSEN
Je kent het vast wel: de hele dag gaat alles zijn gangetje. Vervolgens gaat er 1 ding mis en het enige wat je van die dag onthoudt, is dat wat misging. Niet alle dingen die goed gingen. Of wat dacht je van alle positieve reacties op je social media post. Helemaal te gek. Totdat iemand iets negatiefs zegt. Dan is dat nog het enige wat je ziet. Vanuit de neurowetenschappen blijkt dat het menselijke brein geprogrammeerd is om het negatieve makkelijker te onthouden dan het positieve. Dit heeft evolutionair gezien een belangrijke functie. Negativiteit hielp onze voorouders te overleven. Zij konden op deze manier gevaar herkennen, op tijd op de vlucht konden slaan en hadden ze een grotere kans om te overleven. Maar goed, fijn te weten dat wij door dit alles op de wereld zijn.
Wat ook blijkt uit de neurowetenschappen is dat negativiteit en stress met elkaar te maken hebben. Ga maar na, hoe praat jij als je gestrest bent? Waarschijnlijk hoog, snel, misschien zelfs wel warrig. En je taalgebruik is niet positief.
Het beste cadeau dat je een kind kunt geven, is het vervangen van negatieve woorden voor positieve woorden. Iedereen zou dit moeten leren. Niet alleen voor de kinderen van nu maar ook voor de volwassenen van later. Want hoe fijn zou het zijn, als de kinderen van nu de gelukkige volwassenen van later zijn? Het beste cadeau dat je jezelf kunt geven, is daarom kennis van en inzicht in jouw eigen taalgebruik. In wat je écht zegt. Inzicht in hoe jouw woorden je zelfbeeld en je kijk op de wereld bepalen. En welke invloed dit op jou en je kinderen heeft.
POSITIEF TAALGEBRUIK MAAKT DUS GELUKKIG
Dat is goed nieuws. Beter nieuws is dat je met onderstaande 4 tips zelf kunt oefenen met positief taalgebruik.
- Geef niet direct antwoord op een vraag maar denk na over de woorden die je wilt gebruiken.
- Vervang negatieve woorden door positieve woorden.
- Probeer ontkenningen te vermijden.
- Praat tegen de ander zoals je wilt dat iemand tegen jou praat.
En ja, het klinkt simpel; zo’n lijstje met oefeningen voor positief taalgebruik. Is het dat ook? Ja en nee. Taal gebruiken we onbewust. En je bewust worden van onbewuste patronen, óók in de keuzes voor je woorden en zinnen, dat is lastig. Maar patronen doorbreken is niet onmogelijk. De eerste stap zet je door te beginnen. Vind je het prettiger om het niet alleen te hoeven te doen? Dan ben ik er voor je.
Ook jij kunt je positief taalgebruik eigen maken
Ik kan je helpen. Je kunt bij mij terecht voor 1:1 coaching of een op maat gemaakte training. Je krijgt inzicht in je taalgebruik. Welk verhaal vertel jij tegen jezelf? Wat zeg je nou écht tegen jezelf en anderen. Hoe kom je over? Wat voor beeld laat jouw non-verbale communicatie zien. En welke onbewuste overtuigingen neem je met je mee?
Ik hou je een spiegel voor. Laat je zien wat je zegt. We ontleden je zinnen en analyseren je woorden. Kleine aanpassingen kunnen zorgen voor grote veranderingen. Maar dat heeft tijd nodig. Bewustwording. En oefening!
Heb je iets anders in gedachten?
Heb je vragen? Wil je meer weten of iets met me bespreken? Neem dan contact met op!
PS: Schrijf je in voor de communicatie boost nieuwsbrief (als je dat nog niet hebt gedaan).
Geen zin om te bellen of te mailen, maar heb je wel zoiets van ’toch wel interessant’? Schrijf je dan in voor mijn nieuwsbrief. Je ontvangt dan onregelmatig een mail met tips, tricks en nuttige info die jouw helpen je persoonlijke communicatie in je voordeel te laten werken. Ik ga je niet spammen, je zit nergens aan vast en je kunt je gewoon weer uitschrijven. Hoe dan ook: schrijf je hier even in!