Wanneer moet je stoppen met je relatie?

Heb je het gevoel dat je loopt te trekken aan een dood paard? Dat je meer geeft dan neemt? Of dat iemand niet helemaal eerlijk tegen je is? Weet dan dat je gevoel je nooit bedriegt. Toch zijn we ondanks dat gewend geraakt om alles weg te rationaliseren, geen keuze te maken en zo door te gaan. Maar vroeg of laat gaat het wringen en zul je moeten kiezen, bijvoorbeeld over doorgaan of stoppen met je relatie.

Wanneer moet je stoppen met je relatie?

Een onderwerp dat tijdens mijn coachingsgesprekken vaak ter sprake komt is het hebben van een relatie, het krijgen van een relatie en het (mogelijk) stoppen met een relatie. Deze laatste leidt tot vragen zoals: Wanneer is je relatie klaar? Wanneer ga je door en hoe weet je welke keuze je moet maken? In deze blog lees je hoe je erachter kunt komen of je moet stoppen met je relatie.

Als je op het punt staat zo’n beslissing te maken dan kun je jezelf de volgende twee vragen stellen:
1. Vind ik het prima om zo door te gaan? (Vooral als de ander niet de behoefte voelt iets te veranderen)
2. Kan ik zijn wie ik wil zijn als ik met deze relatie doorga?
Weggaan is moeilijk. Tegelijkertijd is het een vorm van zelfrespect.

De relatie tussen patronen en onze relaties

Onze relaties zijn patronen. Sommigen van ons zitten in het patroon van afhaken of beëindigen voordat de relatie überhaupt begonnen is. Terwijl anderen te veel blijven lang hangen in iets dat niet goed is en worden boos op zichzelf omdat ze het hebben laten gebeuren. Ze gaan op zoek naar een partner die hen steeds weer afwijst. Een mooi boek hierover is Liefdesbang van Hannah Cuppen. Dit boek beschrijft hoe verlatingsangst en bindingsangst elkaar vasthoudt, net zoals in een dans.

Onpopulaire mening:

Liefde is niet blind. Liefde is aangeleerd in onze kindertijd.

Het is geen toeval tot wie we ons aangetrokken voelen. Het is een soort van heropvoering, een re-enactment. Soms worden we aangetrokken tot de mensen die onze vroegste ervaringen spiegelen waarin we emotioneel niet hebben gekregen wat nodig was. Onze reactie / coping is dan vervolgens: (nog) harder proberen. En we blijven maar pushen en aanpassen omdat we geloven dat deze persoon kan veranderen. Dat hij/zij ons kan geven wat we nodig hebben. Dat diegene kan zien wat ze aan ons hebben.

We hebben steeds weer opnieuw dezelfde gesprekken over dezelfde onderwerpen terwijl niets verandert. Dat is het moment om een keuze te maken: is dit waar ik wil zijn als er niet gebeurt? Is dit hoe ik wil dat mijn relatie is? En op de lange termijn, kan ik zijn wie ik wil zijn als ik blijf? Is dit hoe ik mijn leven wil leiden?

Zo weet je of je moet stoppen met je relatie

We kunnen eindigen met mensen die niet begrijpen dat relaties werk nodig hebben en er zijn absoluut een aantal red flags die je kunnen helpen bij de keuze of je wel of niet moet stoppen met je relatie.

  • Iemand is niet geïnteresseerd in leren hoe je samen tegemoet kunt komen aan wat je allebei nodig hebt. En dat is eigenlijk hartverscheurend. Denk aan die vriendin die niet los kan komen van bezitterige minnaar. Aan de vrouw wiens man aan de lopende band vreemdgaan. De vrouw die wordt onderdrukt en geïsoleerd.
  • Iemand wil geen commitment aangaan, er ‘geen label’ opplakken of je niet voorstellen aan familie
  • Iemand liegt over kleine kleine dingen en zwijgt over grote dingen
  • Alle initiatief om de relatie te verbeteren of bestaande te houden komt vanuit jou
  • Iemand heeft van tevoren al meerdere malen duidelijk gezegd geen relatiemateriaal te zijn

Leer om je eigen patroon dat je zo graag wilt doorbreken te herkennen, zodat je eindelijk die relatie krijgt die je graag wilt en verdient. Je hebt veel moed nodig om te stoppen met je relatie en voor jezelf te kiezen. Om erop te vertrouwen dat iemand in jou investeert omdat jij het waard bent. Om te vertrouwen dat je geen genoegen hoeft te nemen met het minimale dat iemand je geeft.

Er wordt te weinig gesproken over hoe moeilijk het is om te stoppen met een relatie en weg te gaan en te veel over hoe makkelijk het is om op te geven. Maar het onbekende is doodeng. Alleen zijn, op jezelf aangewezen zijn, leegte voelen in plaats van opvullen is vreselijk MAAR aan de andere kant van de medaille kan het alleen maar beter worden.

Jij verdient om geliefd te worden.

Twijfel je over stoppen met je relatie?

Om je te helpen ontdekken hoe je in je volwassen leven keuzes maakt en wat dit betekent voor de manier waarop je naar relaties kijkt, kun je onderzoeken welke plek je inneemt in jouw familiesysteem en hoe dit jouw gedrag beïnvloedt. Daarom heb ik een handige checklist samengesteld. Download de gratis checklist ‘Sta jij op jouw eigen plek?’ en gebruik deze om meer inzicht te krijgen in jouw plek in het familiesysteem. Over je grenzen heen laten gaan, geen keuzes maken en people pleasen, is onbewust aangeleerd gedrag. Als we ons (méér) bewust zijn van de invloed van het familiesysteem en als we bereid zijn om als volwassene onze rollen (opnieuw) te bekijken dan kunnen we ons gedrag veranderen. Het begint met zelfbewustzijn, het verlangen naar een ander gevoel en de bereidheid om daar een stap in te zetten. Dus, wat houdt jou tegen om het anders te doen?

Schrijf je in voor patronendoor-brekers