Hoe kan je stoppen met peoplepleasen?

Vrouw stoppen met peoplepleasen

Geschreven door: Loes

1 november 2023

Stoppen met peoplepleasen: ontdek de oorzaak

Voor veel vrouwen tussen de 25 en 45 jaar oud is ‘peoplepleasen‘ een dagelijkse (en vaak onbewuste) gewoonte. Ze zijn gewend geraakt aan het voldoen aan de verwachtingen van anderen, zelfs als dit betekent dat ze hun eigen behoeften en verlangens opofferen. Maar waar komt deze neiging vandaan en hoe kun je stoppen met het constant behagen van anderen peoplepleasen? In deze blog gaan ik dieper in op het fenomeen peoplepleasen vanuit een systemisch perspectief zodat je deze cirkel kan doorbreken. De onbewuste invloed van je familiesysteem, kan invloed hebben op hoe we ons gedragen en voelen. Dat maakt ook waarom dit soort patronen zo lastig te doorbreken zijn. Maar gelukkig is niets onmogelijk.

Hoe je dan stopt met peoplepleasen?

Begin met het onderzoeken van je plek in het familiesysteem. Heeft alles en iedereen een plek? En klopt de ordening van die plek? Ik help je met de gratis checklist ‘sta jij op jouw plek?’

Peoplepleasen: een diepgewortelde gewoonte

De neiging tot peoplepleasen is vaak geworteld in diepere psychologische en emotionele behoeften. Als je gewend bent anderen te pleasen dan doe je dit vaak vanuit het idee dat je aandacht en liefde moet verdienen. Je gelooft dat als jij maar lief genoeg bent, aardig genoeg bent en hard genoeg werkt dat anderen je dan meer zullen waarderen.

De kans is groot dat deze overtuigingen teruggaan tot je vroege kindertijd. Als je als kind de goedkeuring en liefde van je ouders moest verdienen door altijd ‘braaf’ en meegaand te zijn, kan dit geleid hebben tot een patroon van mensen pleasen als volwassene. Het is belangrijk om deze overtuigingen te herkennen en erkennen én te beseffen dat je liefde verdient zoals je bent, zonder de behoefte om constant aan de verwachtingen van anderen te voldoen.

De kans is groot dat je al coaching hebt gehad over je gebrek aan zelfvertrouwen, grenzen stellen en het niet durven zeggen wat je denkt. En waarschijnlijk weet je precies waar de schoen wringt. Toch lukt het je niet om het anders te doen. Daarom bekijk ik de oorsprong van peoplepleasen hier vanuit een systemisch perspectief.

Peoplepleasen: een systemisch perspectief

Iedereen is onlosmakelijk verbonden met systeem van herkomst. Daaruit kunnen patronen zijn ontstaan, die je belemmeren in je dagelijkse leven. De patronen die zich in het familiesysteem voordoen, blijven zich herhalen totdat ze worden doorbroken. Dit kunnen patronen zijn van conflicten vermijden, geen grenzen stellen, jezelf niet durven uitspreken en altijd aardig gevonden te willen worden. Als je bent opgegroeid in een omgeving waar peoplepleasen normaal was dan kan het moeilijk zijn om dit patroon te doorbreken. Het doorbreken van patronen en stoppen met peoplepleasen is vaak net zo complex en moeilijk als de relaties waar we ons tot verhouden. Het heeft alles te maken met opvoeding, sociale gewoontes, omgeving én overtuigingen. Het kost tijd, moeite en oefening.

Binnen het systemisch werken, wordt altijd gekeken naar de drie universele principes waar elk systeem aan moet voldoen. Dat zijn:

  1. Binding: alles en iedereen heeft recht op een plek
  2. Ordening: er is een bepaalde hiërarchische ordening in het systeem
  3. Balans tussen geven en nemen: er moet altijd een balans in geven en nemen zijn

Voldoet een systeem niet aan (een van) deze principes, dan ontstaan de patronen die je het liefst kwijt wilt raken 🙂

Stoppen met peoplepleasen en de balans tussen geven en nemen

In een gezond systeem, of het nu een familie, relatie of gemeenschap is, moet er een evenwicht zijn tussen geven en nemen. Als iemand voortdurend geeft zonder iets terug te krijgen, ontstaat er een disbalans. Dit kan leiden tot gevoelens van uitputting, frustratie en het gevoel dat jouw behoeften er niet toe doen. Andersom geldt dit ook: als iemand voortdurend ‘neemt’ van de ander dan ontstaat er ook een disbalans die vaak gepaard gaat met een gevoel van schuld omdat je niet genoeg terug kunt geven.

Om te stoppen met peoplepleasen, is het essentieel om te leren hoe je evenwicht kunt creëren in geven en nemen. Dat houdt in dat je erachter komt waarom je steeds in patroon van peoplepleasen valt en dat je leert dat jij het waard bent om je stem te laten horen en voor jezelf op te komen en je grenzen te stellen. Je verdient het om net zoveel liefde en zorg te ontvangen als je bereid bent te geven. Je verdient het om gezien en gehoord te worden.

Vijf tips om te stoppen met peoplepleasen

  1. *Zelfbewustzijn*: Het begint allemaal met zelfbewustzijn. Neem de tijd om te reflecteren op je gedrag en waarom je altijd probeert anderen te behagen.
  2. *Stel Grenzen*: Leer om ‘nee’ te zeggen wanneer dat nodig is en stel duidelijke grenzen voor jezelf.
  3. *Zelfliefde*: Werk aan het versterken van je eigenwaarde en zelfliefde. Herinner jezelf eraan dat je goed genoeg bent zoals je bent.
  4. *Communiceer open en eerlijk*: Praat met de mensen om je heen over wat je bezighoudt en dat gaat proberen om te stoppen met peoplepleasen. Ze zullen waarschijnlijk begrip tonen en je steunen.
  5. *Hulp zoeken*: Als het moeilijk is om deze gewoonte in je eentje te doorbreken, overweeg dan professionele hulp, zoals therapie of coaching.

Wil je meer inzicht in jouw neiging tot peoplepleasen en ontdekken hoe je meer in je eigen kracht kunt staan? Download de gratis checklist: ‘Sta jij op jouw plek?‘ Deze handige checklist helpt je op een laagdrempelige manier bij het ontdekken van je plek in het systeem.

Conclusie

Door met een systemische blik het peoplepleasen te onderzoeken, kijk je op een andere manier naar jezelf, je omgeving en hoe je je verhoudt tot elkaar. Dit kan ervoor zorgen dat je onbewuste patronen zichtbaar en daardoor hanteerbaar worden. Dit is de eerste stap naar stoppen met peoplepleasen en het doorbreken van dit patroon. Het is nu tijd om op te staan en te zeggen: ‘Ik ben het waard om van te houden, precies zoals ik ben.”

In ons streven naar ‘genoeg te zijn’ is het essentieel dat we erkennen dat de manier waarop we met onszelf en anderen omgaan diep geworteld is in ons familiesysteem. Systemisch werken, een benadering die de dynamiek binnen o.a. familiesystemen onderzoekt, onthult dat gedrag en communicatiestijlen vaak onbewust worden overgenomen uit het familiesysteem. (via deze link, lees je meer over systemisch werken trouwens).

Het niet kunnen stellen van grenzen, jezelf wegcijferen en terughoudend zijn met zeggen wat je denkt en voelt kan voortkomen uit onbewuste patronen die in je familie zijn ontstaan waardoor jij van je plek bent gegaan en/of meer bent gaan geven dan gaan nemen. Systemisch werken kan je helpen om inzicht te krijgen in deze patronen en om bewustere keuzes te maken in de manier waarop je met anderen omgaat. Het is de manier om te stoppen met people pleasen, oude patronen te doorbreken en gezonde vaardigheden te ontwikkelen die je helpen om beter voor jezelf op te komen in elke situatie.

Download als eerste stap daarom de gratis checklist: ‘sta jij op jouw eigen plek?’ Ontdek op een praktische en laagdrempelige manier of jij op de juiste plek staat in je familiesysteem.

Schrijf je in voor patronendoor-brekers

GERELATEERDE BLOGS…

Zo kun je assertiever worden

Zo kun je assertiever worden

Wat betekent assertief zijn? Volgens de Van Dale betekent assertief: zelfbewust, zelfverzekerd. Andere definities...