Taal als voorbode van ons handelen

Als het de verkeerde kant op gaat met je taalgebruik

Op 10 september sprak Angela Merkel met Donald Tusk over 30 jaar Duitse eenheid. Vrees niet, deze blog wordt geen geschiedenisles. Ze raadde jongeren tijdens dat gesprek aan om na te denken over hoe ze tegen en met elkaar praten.

‘Achtet auf die Sprache, denn die Sprache ist sozusagen die Vorform des Handelns’, aldus Merkel.
Vrij vertaald: Let op wat je zegt, want taal is de voorbode van ons handelen.

Als het de verkeerde kant op gaat met je taalgebruik, met wat je zegt, dan gebeurt dat ook met je handelen. En dan is geweld niet ver weg. Bijvoorbeeld: COVID-19 zorgt voor een ontregeling van de maatschappij zoals wij die kennen. Mensen worden extra kwetsbaar. Zowel mentaal, qua gezondheid en financieel. Daardoor wordt maatschappelijke ongelijkheid groter. en op die manier is het coronavirus een voedingsbodem voor radicalisering.

Politieke taal en het coronavirus als voorbeeld

In politiek draait veel om taal. Er wordt veel onderhandeld, er worden debatten en speeches gehouden, er worden campagneslogans de wereld in gegooid en sinds een jaar of 10 gaan politici maar wat graag met de burger in gesprek om ‘de kloof’ tussen burger en politiek te verkleinen.

Maar extremisten en populisten gebruiken taal als middel om hierop in te springen. Taal wordt in dit geval gebruikt om te verdelen. Om emotie op te roepen. Om groepen uit te sluiten. Denk aan de actiegroep Viruswaanzin. Als je alleen al kijkt naar de letterlijke betekenis van naam Virus-Waanzin: virus = kleine ziekteverwekker, waanzin = krankzinnigheid. Met deze naam wordt gezegd dat het virus niets voorstelt. Het wordt niet beter op nu Viruswaanzin zijn naam heeft gewijzigd in Viruswaarheid. Deze naam maakt het virus tot een leugen. Een gevaarlijke benaming en woordencombinatie. Juist omdat deze woorden spreken tot de verbeelding. En daarom is het van belang om je meer bewust te zijn van de échte betekenis van dit soort woorden. Want onbewust spreken ze je aan op je gevoel en je emotie.

Taal is overal. Taal heeft impact. Altijd en overal. Op je zelfbeeld. Op je wereldbeeld. Het is mijn missie om ervoor te zorgen dat jij je meer bewust bent van de impact van jouw taalgebruik. En wat de impact kan zijn van woorden die anderen gebruiken. Bijvoorbeeld politici, actiegroepen en managers. Om even in het politieke te blijven:

Het is belangrijk dat jij en ik, en de jeugd van nu en de volwassenen van de toekomst, zich bewust worden van de kracht van taal. In situaties die het leven ontregelen zoals op dit moment met het coronavirus het geval is, is het van belang je te realiseren dat er geen kant-en klare oplossing is. Dat er niet gesproken kan worden van goed of fout. En dat de situatie niet zwart-wit is. Onvrede over het huidige reilen en zeilen van de politiek moet daarom in perspectief worden geplaatst. De situatie nu verandert niet omdat er een politicus of actiegroep is die ‘zegt waar het op staat’. Mensen zouden zich meer moeten afvragen wat er nou eigenlijk echt gezegd wordt en wat hiervan echt waar kan worden gemaakt.

Waarom je dus wilt weten wat je écht zegt

Even los van al het politieke:

  • Je weet nu waarom taal belangrijk is en dat je impact daarmee kunt maken
  • Jij wilt je woorden voor je laten werken
  • Je taalgebruik maakt je weerbaar(der)
  • Die ijzersterke, eigen mening van jou, mag nu eindelijk wel eens gezegd worden

En ja, coaching op je taalgebruik is vast niet het eerste waar je aan denkt als je op zoek bent naar een coach. Maar alles begint bij taal. Dat is in ieder geval mijn overtuiging (en die van de vele mensen die hier boeken over hebben geschreven, maar oké). Taal begint bij jou als persoon, maar werkt door in de rest van je leven. Op je gevoel, op je werk en in je relaties. Je kan er alle kanten mee op.

Ik kan je laten zien wat je écht zegt. Zodat jij taal in kan zetten vóór jou. Maar let op: er is geen quick fix. Inzicht in wat je écht zegt, krijg je met mijn taalscan. Echte verandering vergt oefening, tijd en committent. Scheelt gelukkig dat je iedere dag wel een keertje wat zegt (knipoog).

Dus, ben je nieuwsgierig, maar heb je nog vragen? Plan dan even een gratis kennismaking!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *