Taal als voorbode van ons handelen

Als taal de verkeerde kant op gaat

Op 10 september 2020 sprak Angela Merkel met Donald Tusk over 30 jaar Duitse eenheid. Vrees niet, deze blog wordt geen geschiedenisles. Ze raadde jongeren tijdens dat gesprek aan om na te denken over hoe ze tegen en met elkaar praten.

‘Achtet auf die Sprache, denn die Sprache ist sozusagen die Vorform des Handelns’, aldus Merkel.
Vrij vertaald: ‘Let op wat je zegt, want taal is de voorbode van ons handelen’.

Als het de verkeerde kant op gaat met je taal, met wat je zegt, dan gebeurt dat ook met je handelen. En dan is geweld niet ver weg. Bijvoorbeeld: COVID-19 zorgt voor een ontregeling van de maatschappij zoals wij die kennen. Mensen worden extra kwetsbaar. Zowel mentaal, qua gezondheid en financieel. Daardoor wordt maatschappelijke ongelijkheid groter. Mensen zetten zich af. En dat begint met hun taalgebruik. De woorden die ze gebruiken. Het verhaal dat ze horen. En het verhaal dat ze gaan vertellen. Hoe vaker woorden worden uitgesproken, hoe meer dat hun wereldbeeld beïnvloedt. Kijk maar eens wat er op Facebook of Twitter gezegd wordt. Achter een beeldscherm vergeten mensen dat ze tegen andere mensen praten. Scheldwoorden en bedreigingen zijn op deze kanalen aan de orde van de dag. Hoe meer je ernaar kijkt, hoe meer het ‘normaal’ wordt. Mensen worden taalkundig ontmenselijkt. En daarmee wordt de maatschappelijke positie van de ander bepaald.

Politieke taal en het coronavirus als voorbeeld

In politiek draait veel om het ‘juiste’ taalgebruik. Er wordt veel onderhandeld, er worden debatten en speeches gehouden, er worden campagneslogans de wereld in gegooid en sinds een jaar of 10 gaan politici maar wat graag met de burger in gesprek om ‘de kloof’ tussen burger en politiek te verkleinen.

Maar extremisten en populisten gebruiken taal als middel om hierop in te springen. Taal wordt in dit geval gebruikt om te verdelen. Om emotie op te roepen. Om groepen uit te sluiten. Denk aan de actiegroep Viruswaanzin. Als je alleen al kijkt naar de letterlijke betekenis van naam Virus-Waanzin: virus = kleine ziekteverwekker, waanzin = krankzinnigheid. Met deze naam wordt gezegd dat het virus niets voorstelt. Het wordt er niet beter op nu Viruswaanzin zijn naam heeft gewijzigd in ‘Viruswaarheid’. Een gevaarlijke benaming en woordencombinatie. Deze naam maakt het virus namelijk tot een leugen; iets dat niet zou bestaan. Juist omdat deze woorden spreken tot de verbeelding. En daarom is het van belang om je meer bewust te zijn van de échte betekenis van dit soort woorden. Want onbewust spreken ze je aan op je gevoel en je emotie.

Taal is overal

Taal heeft impact. Altijd en overal. Op je zelfbeeld. Op je wereldbeeld. Op de maatschappelijke positie van een ander. Het is mijn missie om ervoor te zorgen dat jij je meer bewust bent van de impact van jouw taalgebruik. En wat de impact op jou kan zijn van woorden die anderen gebruiken. Bijvoorbeeld politici, actiegroepen en managers.

Om even in het politieke te blijven: het is belangrijk dat jij en ik, en de jeugd van nu en de volwassenen van de toekomst, zich bewust worden van de kracht van taal. In situaties die het leven ontregelen zoals met het coronavirus het geval is, is het van belang je te realiseren dat er geen kant-en klare oplossing is. Dat er niet gesproken kan worden van goed of fout. En dat de situatie niet zwart-wit is. Onvrede over het huidige reilen en zeilen van de politiek moet daarom in perspectief worden geplaatst. De situatie nu verandert niet omdat er een politicus of actiegroep is die ‘zegt waar het op staat’. Mensen zouden zich meer moeten afvragen wat er nou eigenlijk echt gezegd wordt. En wat hiervan waar kan worden gemaakt.

Waarom je dus wilt weten wat jouw woorden écht betekenen

Even los van al het politieke:

  • omdat je nu weet dat je impact kan maken met je taalgebruik
  • omdat jij je woorden voor je wilt laten werken
  • omdat jouw taalgebruik je weerbaar(der) kan maken
  • omdat die ijzersterke, eigen mening van jou, nu eindelijk wel eens gezegd mag worden

En ja, coaching op je taalgebruik is vast niet het eerste waar je aan denkt als je op zoek bent naar een coach. Maar alles begint bij taal. Dat is in ieder geval mijn overtuiging (en die van de vele mensen die hier boeken over hebben geschreven, maar oké). Taal begint bij jou als persoon en werkt door in de rest van je leven. Op je gevoel, op je werk en in je relaties. Je kan er alle kanten mee op.

Ik kan je laten zien wat je écht zegt. Welk verhaal jij tegen jezelf vertelt. Hoe dit jouw gedachtes vormt. En hoe dit je zelfbeeld en je wereldbeeld kleurt. Als je dat weet, dan kun je jouw taalgebruik in je voordeel laten werken. Maar let op: er is geen quick fix. Inzicht in wat je écht zegt, krijg je tijdens 1:1 coaching. Echte verandering vergt oefening, tijd en committent.

Aan de slag met je taalgebruik?

Ik kan je helpen? Neem contact met me op of plan vrijblijvend een kennismaking met me in. Ik luister graag naar je!

Schrijf je in voor patronendoor-brekers