Vul the Wheel of Life in voor meer balans in je leven

Wat Is The Wheel Of Life Precies?

Het is vandaag de laatste dag van 2020. Een vreemd jaar volgens velen. Een slecht jaar volgens sommigen. Hoe dan ook, hopelijk wordt 2021 beter voor wie 2020 slecht was. En, dat heb je zelf in de hand. Misschien kun je (kleine) doelen stellen voor januari? Misschien wil je beter zicht krijgen op waar je nu staat en waar je naartoe wil. Alles begint met een eerste stap.

Een laagdrempelige, praktische tool om te onderzoeken hoe evenwichtig je leven is op dit moment is met The Wheel of Life. Ook wel Levenswiel of Life Balance Wheel genoemd. Deze tool laat zien waar je leven in balans is en welke onderdelen in je leven nog wat aandacht kunnen gebruiken.

In The Wheel of Life geef je 8 levensgebieden een cijfer. Je ziet direct of en welk gebied aandacht nodig heeft. Met die informatie kun je bepalen welke stappen je gaat zetten om de balans tussen de gebieden te verbeteren.

Teken Je Wheel Of Life

Download en vul onderstaand plaatje van het Levenswiel in. Of teken een cirkel op papier, verdeel de cirkel in 8 vakken en geef ieder vak een naam.

Wheel of Life - balans in je leven
Voorbeeld: Wheel of Life

The Wheel Of Life Bestaat Uit 8 Levensgebeden.

 1. Plezier/ontspanning
 2. Huis/Omgeving
 3. Gezondheid
 4. Werk/carrière
 5. Persoonlijke ontwikkeling
 6. Vrienden/kennissen
 7. Partner/relatie
 8. Financiën

Het meest gebruikelijke is om de 8 onderdelen te gebruiken bij het invullen van het Levenswiel. Maar je kunt ook zelf bepalen hoe je jouw Wheel of Balance invult. Je kunt bijv. kiezen voor onderdelen zoals: selfcare, creativiteit, opleiding enz.

Geef Elk Levensgebied Een Cijfrr

Heb je ieder vak een naam gegeven? Voeg dan nu een cijfer tussen 0-10 toe. 0 is laag, 10 is hoog. Je zult al snel zien en voelen, welk onderdeel ervoor zorgt dat je niet of minder in balans bent. Door dit inzicht, wordt het makkelijker om te bepalen welke doelen je wilt stellen om ervoor te zorgen dat je evenwichtiger bent.

Een aantal vragen die je jezelf kunt stellen bij het invullen van jouw Levenswiel:

 • Plezier/ontspanning: heb ik genoeg ruimte om te ontspannen en plezier te maken in mijn leven? Neem ik de tijd om plezier te maken? Wat zorgt voor ontspanning bij mij?
 • Huis/Omgeving: Ben ik blij met de omgeving waar ik woon? Voel ik me thuis in mijn omgeving? Is mijn huis een thuis voor mij?
 • Gezondheid: Hoe staat het met mijn fysieke gezondheid? Is die goed of kan die beter? Hoe zit ik mentaal in mijn vel? Zijn er dingen waar ik tegenaan loop maar die ik negeer?
 • Werk/carrière: Zit ik (nog steeds) op de juiste plek op mijn werk of wil ik eigenlijk iets anders? Ga ik met plezier naar mijn werk of leef ik naar het weekend toe?
 • Persoonlijke ontwikkeling: Heb ik voldoende ruimte om aan persoonlijke ontwikkeling te doen? Wil ik aan persoonlijke ontwikkeling doen? Ben ik blij met de manier waarop ik me ontwikkel of kan het beter?
 • Vrienden/kennissen: Heb ik genoeg vrienden? Zijn mijn vrienden nog wel echte vrienden of is het eenrichtingsverkeer? Krijg ik energie van mijn vrienden?
 • Partner/relatie: Ben ik blij met mijn partner/relatie? En als je geen partner hebt, wil je een partner? Krijg je energie van de relaties met mensen om je heen? Of kosten sommige relaties je energie?
 • Financiën: Ben ik tevreden met mijn financiën?


Voorbeeld: Wheel of Life – ingevuld

Wat Gaat Er Goes? En Wat Kan Beter?

Heb je jouw Levenswiel ingevuld? Welke cijfers geef jij je levensgebieden? Met welke cijfers ben je blij? En welke kunnen beter? Als ik kijk naar mijn ingevulde Wiel, dan zie ik in balans ben. En zo voel ik me ook. Tegelijkertijd zie ik ook dat plezier/ontspanning en vrienden/kennissen van een 7 een 8 mogen worden. Deze 2 gebieden zijn sluimerend op de achtergrond in mijn gedachtes aanwezig: ‘kon ik maar weer eens de deur uit’, ‘wat zou het gezellig zijn om weer eens gewoon met vriendinnen te gaan eten’, ‘ik zou wel weer eens een massage willen’. Gelukkig ben ik me heel bewust van hoe ik me voel en hoe ik daar eventueel invloed op uit kan oefenen. In de basis zit het bij mij tegenwoordig goed. Maar ook bij mij heeft corona (gelukkig beperkt) invloed op mijn leven.

Dolen Stellen Met Behulp Van The Wheel Of Life

Wil je nog een stapje verdergaan met het Levenswiel? Kijk dan eens of je doelen kunt stellen aan de hand van de inzichten die je hebt opgedaan. Doelen mogen natuurlijk groot zijn, maar soms is het makkelijker om kleine, haalbare doelen te stellen. Er is altijd ruimte voor meer doelen, meer willen, meer groei.

Een aantal voorbeelden van kleine doelen:

Plezier/ontspanning:

 • Zet een tent op in je woonkamer voor je kind en ga daar logeren
 • Hang slingers en ballonnen op. Gewoon omdat het kan.

Huis/Omgeving:

 • Maak een praatje met je buren.
 • Ruim 1 keer per week je huis op.

Gezondheid:

 • Volg 1 keer per week een online yoga les (of een andere sport natuurlijk.
 • Ga op tijd naar bed als je moe bent.

Werk/carrière:

 • Ga een uurtje wandelen in je lunchpauzes.
 • Geef je grenzen aan bij collega’s en manager.

Persoonlijke ontwikkeling:

 • Schrijf je in voor een (online) cursus.
 • Lees 1 avond per maand een boek.

Vrienden/kennissen:

 • Haal een coffee to go en ga buiten wandelen met die vriendin die je minder vaak ziet.
 • Stop met appen en bellen naar mensen die je energie kosten in plaats van energie geven.

Partner/relatie:

 • Zit je iets dwars? Spreek het dan eens uit en heb het erover.
 • Maak het gezellig in huis met elkaar. Je kent het wel: stokbroodje, kaasje, wijntje en een romantische film.

Financiën:

 • Spaar iedere maand 50,- euro.
 • Houd een huishoudboekje bij als je wilt weten waar je geld naartoe gaat.

Ik weet het: het zijn kleine ‘doelen’, simpel en niet per se bijzonder. Maar dat hoeft ook niet. Door het stellen van kleine doelen, worden sommige gedragingen een positieve gewoonte. En dit leidt weer tot een betere balans.

Meer info of hulp nodig bij het invullen van het Wheel of Life?

Ben je op zoek naar meer balans in je leven? Of wil je leren hoe je doelen stelt, maar weet je niet precies waar je moet beginnen? Het invullen van het Levenswiel kan je helpen. Vind je het fijn om dat samen te doen?, vul dan het contactformulier in. Je hoort zo snel mogelijk van me.

PS: Schrijf je in voor de patronendoorbrekers nieuwsbrief (als je dat nog niet hebt gedaan).

Geen zin om te bellen of te mailen, maar heb je wel zoiets van ’toch wel interessant’? Schrijf je dan in voor mijn nieuwsbrief. Je ontvangt dan onregelmatig een mail met tips, tricks en nuttige info die jou helpen je persoonlijke communicatie in je voordeel te laten werken én je patronen te doorbreken. Ik ga je niet spammen, je zit nergens aan vast en je kunt je gewoon weer uitschrijven. Hoe dan ook: schrijf je hier even in!

Schrijf je in voor patronendoor-brekers