Taal vs. communicatie: hoe zijn ze verschillend en vergelijkbaar?

wirwar van signalen: metaforische verschil tussen taal en communicatie

Geschreven door: Loes

25 augustus 2020

TAAL EN COMMUNICATIE IS TOCH HETZELFDE?

Het belangrijkste wat mensen doen is communiceren. Niet communiceren is onmogelijk. Maar ondanks dat we altijd communiceren, doen we dat zeker niet altijd goed. Daarom is het nuttig om het verschil te begrijpen tussen taal en communicatie, zodat we ervoor kunnen zorgen dat we begrepen worden.

Taal en communicatie worden vaak door elkaar gebruikt. En met elkaar verward. Ze hebben een grote relatie met elkaar. En de één kan niet zonder de ander kan. Maar ze zijn niet hetzelfde. Wat de verschillen zijn De Van Dale legt dat prima uit.

DE DEFINITIE VAN TAAL

Taal is een communicatiemiddel dat wordt gebruikt om betekenis over te brengen. Het kan gesproken of geschreven zijn, taal is een manier om ideeën en emoties uit te drukken. Taal is het gebruik van woorden om informatie, instructies en ideeën over te brengen. Het is de manier waarop mensen met elkaar en met zichzelf communiceren. Elke cultuur heeft zijn eigen taal, die door iedereen in die samenleving worden begrepen.
De Van Dale omschrijft ‘taal’ als volgt:

  1. spraakklanken waarmee je je gedachten en gevoelens aan anderen kenbaar maakt
  2. spraakklanken van een bep. gemeenschap: de Nederlandse taal; in alle talen zwijgen volstrekt zwijgen
  3. dat wat iemand zegt, zijn woorden: taal noch teken geven niets van zich laten horen
  4. (in het algemeen) middel om gedachten en gevoelens kenbaar te maken: gebarentaal, lichaamstaal

Voor mij betekent dit dat taal je helpt met het onder woorden brengen én het overbrengen van je gevoelens en gedachtes. Het is ons belangrijkste communicatiemiddel. Doordat taal ook in geschreven vorm bestaat, kunnen we leren praten en communiceren in een andere taal. Daarom is taal een onmisbaar hulpmiddel in communicatie. Maar wat is communicatie dan?

DE DEFINITIE VAN COMMUNICATIE

Communicatie wordt door de Van Dale beschreven als: overdracht of uitwisseling van informatie; verbinding, verkeer: verbale communicatie met behulp van woorden; non-verbale communicatie niet met woorden maar d.m.v. gebaren, gelaatsuitdrukking, houding e.d.

In tegenstelling tot taal zie ik communicatie meer als een proces. Of misschien wel een ervaring aangezien iedereen op een andere manier communiceert en communicatie op een andere manier ervaart. Zonder communicatie kunnen groepen bijvoorbeeld niet functioneren. Maar grote kans dat iedereen in die groep, iets op een andere manier ervaart dan de rest. Communicatie heeft invloed op je relaties. Zowel zakelijk als privé. Communicatie is bewust en onbewust. Communicatie heeft invloed op al je zintuigen omdat het op verschillende manieren plaatsvindt (verbaal, non-verbaal, geschreven).

TAAL EN COMMUNICATIE: DE 3 BELANGRIJKSTE VERSCHILLEN

  1. Taal is een systeem van woorden dat onmisbaar is in informatieoverdracht. Communicatie is een manier om informatie tussen twee of meer mensen uit te wisselen.
  2. Taal is een communicatiemiddel. Communicatie is een proces waarbij berichten worden overgedragen.
  3. Taal is dynamisch en onderhevig aan verandering. Nieuwe woorden ontstaan, oude woorden verdwijnen en andere woorden krijgen een andere betekening.

De basisprincipes van communicatie veranderen niet. Je hebt altijd een:

  • zender: heeft de intentie om iets te communiceren.
  • boodschap: dit is de inhoud.
  • middel: het middel om afstand en/of ruimte te overbruggen.
  • ontvanger: bij wie of waar de communicatie terechtkom.

Communiceren met anderen is een fundamentele menselijke behoefte. Gezond leven (of een gezond leven) bestaat uit contact en interactie met anderen. Dit contact en deze interactie creëer je door middel van taal en communicatie.

Taal stelt ons in staat om ons op verschillende manieren uit te drukken; denk bijvoorbeeld aan boos, blij of moe. Taal geeft woorden aan je gevoel. Daarnaast heb je nog zaken zoals lichaamstaal, gezichtsuitdrukkingen en intonatie. Dat is je non-verbale communicatie dus. Hoe bewuster jij je bent van wat je zegt écht zegt én van hoe je overkomt, hoe krachtiger jij je zult voelen. En hoe beter jouw boodschap overkomt.

Maar soms gaat dit niet vanzelf.

Echt contact met iemand maken kan lastig zijn. De interactie aangaan ook. Jezelf uitspreken is niet voor iedereen makkelijk. Dat is waar ik je mee kan helpen. In mijn coaching richt ik me namelijk specifiek op jouw taalgebruik en (non-verbale) communicatie. Kleine aanpassingen kunnen zorgen voor grote veranderingen. Op gevoelsniveau, in je relaties tot anderen en op het gebied van jouw communicatie. In zowel je privéleven als je zakelijke omgeving. Spreekt dit je aan? Neem dan contact met me op of plan vrijblijvend een gratis kennismaking.

PS: Schrijf je in voor de communicatie boost nieuwsbrief (als je dat nog niet hebt gedaan).

Geen zin om te bellen of te mailen, maar heb je wel zoiets van ’toch wel interessant’? Schrijf je dan in voor mijn nieuwsbrief. Je ontvangt dan onregelmatig een mail met tips, tricks en nuttige info die jouw helpen je persoonlijke communicatie in je voordeel te laten werken. Ik ga je niet spammen, je zit nergens aan vast en je kunt je gewoon weer uitschrijven. Hoe dan ook: schrijf je hier in!

Schrijf je in voor patronendoor-brekers