Woorden en je wereldbeeld

Onze werkelijkheid wordt niet gevormd door een oneindig universum. Maar door het kleine stukje waarop we ons concentreren. De werkelijkheid bestaat omdat onze geest bestaat. (uit: Dingen die je alleen ziet als je er de tijd voor neemt)

Metaforen en hun functie

Dit zette me aan het denken. Ik ben ooit afgestudeerd op de invloed van metaforen in politieke taal. Beeldspraak vormt namelijk het hart van de emotie in politieke taal (see what I did there?). Het woord metafoor is afgeleid van het Griekse meta en pherein, wat ‘to transfer’ of ‘to carry beyond’ betekent.

Metaforen koppelen woorden en woordgroepen aan elkaar die in eerste instantie niet bij elkaar horen. Daardoor trekken ze de aandacht en dat maakt ze krachtig. Ze kunnen worden gebruikt om gerust te stellen maar ook om een onrust te zaaien. Ze kunnen kiezers trekken. En een bepaald (wereld)beeld creëren.

Omdat metaforen de letterlijke taal van de ziel zijn, spelen ze een belangrijke rol in het ‘framen’ van de buitenwereld en/of in het creëren van utopische beelden van hoe de wereld er uit zou moeten zien (Woodman, 1997 in De Landtsheer, 2009).

Dit geldt ook voor jouw taalgebruik. Jouw gedachtes bestaan omdat je ze woorden geeft. Je werkelijkheid bestaat uit de woorden die je daaraan toekent. Maar tegelijkertijd concentreert dat zich maar op een klein deel van het allesomvattende om ons heen.

Zijn jouw woorden positief en krachtig? Dan is de wereld dat ook. Zijn jouw woorden negatief en twijfelachtig? Dan lijkt de wereld ook zo.

Hoe jij voelt, komt overeen met wat jij tegen jezelf zegt. De wereld die jij ziet, komt overeen met hoe jij tegen jezelf praat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *