Dit is waarom je opgebrand bent

Je bent opgebrand, voelt je moe, uitgeput zelfs, grenzen stellen is moeilijk, net zoals het doorbreken van patronen.

Niet iedereen heeft geleerd dat het oké is om soms te stoppen met dat wat je aan het doen bent. Dat je rust mag nemen. Dat altijd maar doorgaan niet stoer en sterk is. Mensen die zich goed voelen over zichzelf, over wie ze zijn, kunnen hun grenzen aangeven. Ze kunnen nee zeggen, voelen geen behoefte om iedere keuze uit te leggen en kunnen voor zichzelf kiezen. In deze blog lees je meer over je opgebrand voelen, waar dat door komt én wat je eraan kunt doen.

Hoe raak je opgebrand?

Vooral vrouwen zijn van jongs af aan sterk geconditioneerd om verantwoordelijk te zijn voor andere mensen. Sommigen van ons werden de therapeut van onze ouders. Hun cheerleader of de vredestichter. Onbewust geloven we dat we verantwoordelijk waren voor hoe iedereen om ons heen functioneerde.

Dit is dé reden waarom zoveel vrouwen opgebrand, uitgeput en het zat zijn. We ‘over’functioneren, zijn te begripvol, houden rekening met alles en iedereen, vinden dat we altijd positief en constructief moeten zijn. We nemen rollen aan die we als kind zeker niet hadden moeten hebben en waar ook niet verantwoordelijk voor zijn als volwassenen.

Maar als je merkt dat je steeds uitgeput bent, niet meer herstelt en alles lastig vindt, denk dan eens aan je (hechte) relaties. Hoe functioneer je? Kun je je overgeven? Of herhaal je een patroon van vroeger? Zit je in relaties die draaien om de behoeften en beperkingen van de ander terwijl jouw behoeftes en verlangens niet worden gezien of worden genegeerd?

Zo voel jij je minder opgebrand

Veel vrouwen hebben de neiging om te zorgen voor anderen. We willen helpen en we willen dat anderen hun potentieel benutten. We houden er niet van om anderen te zien lijden. Alleen de waarheid is: we kunnen niet iets willen voor een ander en we kunnen al helemaal niets veranderen voor de ander. Verandering is moeilijk, het kost tijd en je moet er actief mee bezig zijn om te veranderen of te helen.

3 tips om je minder opgebrand te voelen:

  1. Stop met verwachten dat anderen veranderen
  2. Niet iedereen wil beter worden
  3. Besef dat het niet aan jou is om te moederen over anderen

We vergeten vaak hoeveel ruimte, hoeveel headspace het niet maken van keuzes en het willen beïnvloeden van dingen waar we geen invloed op hebben kost.

Als je blijft hangen in een bepaalde situatie (denk aan werk waar je niet blij mee bent, een relatie waar je over twijfelt, vriendschap waar je geen energie meer van krijgt) en niet in staat bent om een keuze te maken, het anders dan anders te doen dan is er iets wat je onbewust houdt waar je bent. Er is iets wat jouw huidige gedrag je brengt ondanks dat je zegt te willen veranderen. Op de één of andere manier krijg je nog steeds een bepaalde vorm van aandacht of validatie.

Als we het beste willen voor de mensen om ons heen en wanneer we geen grenzen stellen dan is het makkelijk te vervallen in de ouderrol. Zeker wanneer je bent opgegroeid met ouders waar je als kind (onbewust) voor hebt gezorgd. Dit wordt ook wel parentificatie genoemd.

Gedrag is een van de meest krachtige vormen van communicatie. Als iemand zegt iets te willen veranderen maar toch steeds hetzelfde doen, dan zegt men eigenlijk: ‘Ik ben nog niet klaar om te veranderen.’

Als je dit ziet gebeuren dan volgt het lastige gedeelte: de keus van iemand anders respecteren en niet willen veranderen.

In relaties, vriendschappen, psychologie en coaching geldt wat mij betreft: we moeten mensen zien waar ze zijn, niet waar wij willen of vinden waar ze moeten zijn. Je kan het zien als een vorm van zelfliefde om juist te proberen niet te veel proberen te doen. Doe je dat wel dan groeit de frustratie bij jou omdat je niet in staat bent degene te helpen en bij de ander omdat diegene nog niet kan veranderen. Voor je eigen mentale en fysieke welzijn is het van belang te beseffen dat anderen geen project zijn om te verbeteren.

Het is beseffen dat jij jouw eigen grenzen moet leren stellen om je te realiseren dat je niet verantwoordelijk bent voor het leven en de keuzes die anderen wel of niet maken.

Hoe ga je om met opgebrand zijn?

Om je te helpen met het stellen van grenzen, heb ik een kort e-book geschreven. Download Van peoplepleaser naar trouw aan jezelf voor slechts 6,95 en gebruik dit om meer inzicht te krijgen wat grenzen zijn, waarom het vaak lijkt alsof we assertief zijn maar eigenlijk pleasegedrag vertonen en hoe je grenzen stelt. Het niet stellen van grenzen is onbewust aangeleerd gedrag. Als we ons (méér) bewust zijn van wat dit betekent voor ons en onze relaties en als we bereid zijn om als volwassene onze rollen (opnieuw) te bekijken dan kunnen we ons gedrag veranderen. Het begint met zelfbewustzijn, het verlangen naar een ander gevoel en de bereidheid om daar een stap in te zetten.

Hoeveel is het jouw waard om trouw te zijn aan jezelf?

Schrijf je in voor patronendoor-brekers