Hoe voorkom je ruzie met kerst?

It’s the most wonderful time of the year! Of… toch niet helemaal? Voor sommigen zijn de feestdagen eerder een bron van stress dan gezelligheid. Want wat doe je als je oom het over de asielcrisis wil hebben of je moeder precies wat wijntjes te veel heeft gedronken?

In deze blog deel ik vijf tips om kerst zonder gedoe en ruzies door te komen.

5 tips voor een stressvrije kerst zonder drama

  1. Keep it simple
    Je hoeft écht niet uren in de keuken te staan om indruk te maken. En je hoeft ook niet uren voor de spiegel te staan om aan te schuiven bij een zesgangendiner. Less is more zeg ik altijd maar. Kies voor wat bij jou past. Geen zin in een zesgangendiner? Laat het lekker! Ga lekker wandelen, speel een spelletje of kijk een film.
  2. Let op je plek
    Zijn er spanningen in de familie? Dan kan een slimme tafelschikking echt het verschil maken. Zet mensen die botsen niet naast elkaar, en zorg voor wat afwisseling. Een beetje dynamiek kan de boel ontspannen houden. Omgaan met ongepaste opmerkingen
    We kennen het allemaal: die ene oom die altijd vraagt waarom je nog vrijgezel bent, of je schoonmoeder die kritiek heeft op je outfit. Zó irritant. Maar in plaats van meteen defensief te reageren, kun je dit ook op een slimme manier aanpakken. Vraag bijvoorbeeld: ‘Waarom zeg je dat?’ of ‘Waarom vind je dat belangrijk?’ Zo geef je de ander de kans om na te denken over de impact van hun woorden. Een andere goede tip: ‘Sorry, kun je dat nog eens herhalen?’ – vaak realiseren mensen zich pas bij zo’n vraag hoe ongepast hun opmerking eigenlijk was. En als laatste: gebruik humor! Dat kan de situatie soms heel luchtig houden.
  3. Stel grenzen
    Voel je je ongemakkelijk bij persoonlijke vragen van familieleden die je nooit ziet? Kennen je ouders geen grenzen wat betreft onderwerpen? Geef dan je grenzen aan. Zeg gewoon duidelijk en beleefd: ‘Ik wil dit onderwerp nu niet bespreken.’ Het is helemaal oké om onderwerpen te vermijden waar jij je niet prettig bij voelt. Dat geldt andersom natuurlijk ook. Als grenzen stellen lastig voor je is en je weet niet goed waar je moet beginnen, ik heb hier een hele praktische en laagdrempelige minitraining voor gemaakt.
  4. Doe rustig aan met drank
    Als alcohol bij jullie voor problemen zorgt, probeer dan de boel in de hand te houden. Kerst, drank en andere meningen over welk onderwerp al ook is al snel een licht ontvlambare combinatie. Doe jezelf een plezier en probeer te voorkomen dat een te veel aan wijtjes zorgt voor uit de hand lopende discussies en familieruzies.
  5. Spreek je uit
  6. Je weet van tevoren wat jullie valkuilen zijn. Oude verwijten, opvoeding van de kinderen, politieke discussies, je pleasegedrag wat uit hand loopt en het bijbehorende gebrek aan erkenning voor alles wat je altijd doet. Denk hier van tevoren over na en duw niemand (ook jezelf niet) over het randje. Maar, lopen de gemoederen tijdens de feestdagen toch hoog op? Spreek je dan uit. Zeg op een duidelijke, assertieve manier wat je te zeggen en doe dat tactisch. Zeg niet: ‘Laten we het gezellig houden’. Dat klinkt passief-agressief. Constateer in plaats daarvan dat je merkt dat sfeer omslaat. Zeg: ‘Ik merk dat de sfeer omslaat, zullen we stoppen met deze discussie en het hebben over wat er leuk was dit jaar?’ Hou het bij jezelf en leidt het gesprek naar een ander onderwerp.

Wil jij kerst zonder ruzie? Dat doe je hier.

De feestdagen kunnen overweldigend zijn, maar door je goed voor te bereiden kun je stap voor stap toewerken naar relaxte kerstdagen. Ik help je daarbij en laat je zien dat je al tijdens de weg er naartoe de eerste veranderingen kan opmerken. Wil jij beginnen met grenzen stellen? Start dan vandaag nog en kies voor de perfecte eerste stap om het dit jaar anders te doen. Kies voor jezelf en start vandaag nog en ga van pleaser naar trouw aan jezelf.

Doorbreek je patronen